Koor » Historie


Historie van het ACM.


Op 4 mei 1926 besloten de heren Beauveser, Beeuwkes, Besaris, Havenaar, Huigen, Roukema en Zindel het Apeldoorns Christelijk Mannenkoor in het leven te roepen. Hadden ze toen durven vermoeden dat hun namen ruim 85 jaar later nog eens in het programmaboekje voor een jubileumconcert van ‘hun’ koor zouden worden vermeld?  Ere wie ere toekomt, want toegegeven moet worden dat deze mannen een vooruitziende blik hebben gehad: er was en is volop animo voor het koor!

 


Het ACM van nu is een ander mannenkoor dan toen, met lichtere en af en toe zelfs eigentijdse muziek.

De optredens – en dat waren er in de loop der jaren nogal wat – getuigen van visie en gedurfde aanpak, wat steeds weer resulteert in concerten met beroemdheden van naam. Niet zo heel vreemd overigens, want de groep werd al die jaren geïnspireerd door vakbekwame en bezielende muzikale leiders.


Het koor had het voorrecht te musiceren met ondermeer Albert Kuiper, Alina Sokolova , Antoinette Tiemessen, Bernadette ter Heyne, Bert van den Brink, Carol Saint-Clair, Caroline  Kaart, Feike Asma, Geert Gringhuis, Greetje Kauffeld, Hans Scheijen, Jan Vayne, John Janssen, Marjon Lambriks, Meindert Boekel, Piet Boekel, Reinata Heemskerk, Rudolf Schock, Thérèse Steinmetz en Vicky Brown.

Naast muzikale uitstraling ontbreekt het het koor ook niet aan visuele uitstraling. Zo kreeg een prachtig zwart vaandel met daarop een indrukwekkend wapen en in gouden letters de tekst ‘Apeldoorn’s Chr. Mannenkoor’ vaak een plaatsje op het podium waar werd opgetreden. Buiten concerten om, is het vaandel te bewonderen in het CODA Museum. Verder is er binnen het koor altijd veel aandacht voor de kleding.  Vijfentachtig jaar muziek maken: geen record, er zijn mannenkoren met een nog respectabeler leeftijd. Maar wat niet is, kan nog komen, want de mannen van het ACM zijn nog lang niet uitgezongen!


Eerste concert





Kort nieuws